29 oktober 202229 oktober 202229 oktober 202229 oktober 2022Naam auteur
Komende nacht is het weer zo ver: de klok gaat een uur terug en de wintertijd gaat in. Hoe raak je nou het snelst gewend aan die nieuwe tijd? Wat is het effect op je gezondheid?
Wintertijd is ‘de standaardtijd’ in de tijdzone waarin wij zitten. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs beter is als we het hele jaar door de wintertijd instellen. De zon komt namelijk in de winter vroeger op en in de avond is het eerder donker. In de winter zitten we dus in ons natuurlijke ritme. Een ander voordeel is dat je lichaam zich niet meer hoeft aan te passen aan zomertijd of wintertijd. Dit zou prettig zijn. Een ding is namelijk zeker: direct na het wisselen van zomertijd naar wintertijd en andersom slapen mensen slechter. Er zijn ook gezondheidseffecten te zien: er komen namelijk meer hartinfarcten voor als we van wintertijd naar zomertijd gaan. De mensen slapen namelijk een uur korter.
Voordelen van de wintertijd
Het is een uur eerder licht. Dit is prettig voor mensen die last krijgen van een winterdip. Door de wintertijd wordt het in de ochtend een uur eerder licht, wat helpt tegen die sombere gevoelens.
Wintertijd is beter voor je biologische klok, je komt in je natuurlijke ritme, wat beter is voor je stresslevels (en dus beter voor je hormonen)
Wintertijd zorgt voor een uur extra slaap. Doordat het buiten eerder donker is, zal het lichaam sneller de productie van melatonine (slaaphormoon) produceren. Als je dus altijd al net te laat naar bed gaat, profiteer hier dan van. Ging je eerst altijd om 23.00 uur naar bed, dan ga je nu om 22.00 uur. Dat extra uur zal je goed doen.
Hoe wen je nu sneller aan de wintertijd?
Fijne wintertijd!
Eemland 34
82 51 VN Dronten
De Deel 10
8302 EJ Emmeloord
Overgangspraktijk Flevoland is aangesloten bij de Vereniging Verpleegkundigen Overgangsconsulenten (VVOC) en bij de Dutch Menopause Society (DMS)
Alle rechten voorbehouden | Overgangspraktijk Flevoland